Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Σκέψεις και Αποφάσεις | Νικόλαος Γκικόπουλος

Επαγγελματική και προσωπική υγεία

Αφορμή του κειμένου αυτού ένα υπέροχο mail που ήρθε στα χέρια μου από τον Πάνο (συνεργάτης).

 
Τι σημαίνει υγεία; Τι προσδιορίζει ο όρος “επαγγελματική υγεία”…; Τι είναι αυτό που φοβίζει στο άκουσμα της έννοιας του M.L.M. ή αλλιώς πολυεπίπεδου μάρκετινγκ; Γιατί θα υπάρχουν πάντα φίλοι-γνωστοί-συγγενείς που θα προσπαθούν να σε προστατεύσουν από την “ασθένεια” του M.L.M…;

Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν μπορούσε να με σταματήσει τον Ιούνιο του 2011 από το να δοκιμάσω την τύχη μου σε κάτι που σίγουρα είχα ξανακούσει παλαιότερα, αλλά δεν είχα ποτέ δοκιμάσει να κάνω.

Αν ανατρέξω στο εργασιακό παρελθόν μου θα βρω ευκαιριακές δουλειές (ντελίβερι, πωλητής χειροποίητων χαλιών, πωλητής αθλητικών ειδών κ.α.) που έκανα χωρίς να με απασχολεί καν η επόμενη ημέρα, αλλά και επαγγέλματα (διευθυντής εστιατορίων, κατασκευή και αρχιτεκτονική κήπων κ.α.) που πίστευα ότι θα μπορούσαν να μου προσφέρουν τεράστια προοπτική και οικονομική ανεξαρτησία.


Συντάσσοντας αυτό το κείμενο συνειδητοποιώ ότι η πορεία μου και οι επιλογές μου ήταν (μέχρι το 2011) ακριβώς ότι προβλέπει το σύστημα…στα 17 τελείωσα το σχολείο και στα 22 τις ανώτερες σπουδές, έπειτα από 2 χρόνια στρατό ακολούθησαν 4 χρόνια εργασίας χωρίς σκοτούρες αλλά και κανένα νόημα (τι προοπτική έχει κάποιος που ρισκάρει την ζωή του πάνω σε ένα μηχανάκι, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, μεταφέροντας φαγητό ή φωτογραφικά φιλμ ;;;), τέλος στα 28 μου χρόνια πίστεψα ότι ήρθε η ώρα να κάνω καριέρα σε κάτι που αγαπούσα, να διευθύνω εστιατόρια, να οργανώνω ομάδες ανθρώπων και να αυξάνω τα κέρδη της εταιρείας που με πληρώνει, να είμαι δηλαδή ένας restaurant manager. Φυσικά τα σχέδια μου ήταν να ανελιχθώ στην ιεραρχία της πολυεθνικής που εργαζόμουν και κάποια στιγμή να γίνω Διευθύνοντας Σύμβουλος με το εισόδημα που θα μου επέτρεπε να κάνω πραγματικότητα τα όνειρά μου.



Και ξαφνικά από τα 28, ξοδεύοντας μερικά από τα πιο παραγωγικά μου χρόνια, ξύπνησα μεσήλικας. Είναι απίστευτο το πως η ρουτίνα, η καθημερινότητα και οι ψεύτικες υποσχέσεις μπορούν να σε ρίξουν σε “χειμερία νάρκη” για 13 ολόκληρα χρόνια. Στα 41 μου είχα την τύχη να έρθω αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση της χώρας μου. Λέω “τύχη” και πραγματικά το εννοώ, ίσως αν δεν υπήρχε αυτή η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που ώθησε την εταιρεία που εργαζόμουν σε συρρίκνωση, ομαδικές απολύσεις και συνεχόμενες μειώσεις μισθών, να μην είχε ταρακουνηθεί ο μάλλον ανασφαλής εαυτός μου ποτέ!

Έπρεπε κάτι να κάνω για εμένα…που πήγαν όλα όσα είχα σκεφθεί για τον εαυτό μου; Πως άφησα τα όνειρά μου θαμμένα τόσο καιρό; Η αναβλητικότητα και ο εφησυχασμός σε όλο τους το μεγαλείο. Πιστεύουμε ότι έχουμε απεριόριστο χρόνο σε αυτό τον πλανήτη, ότι θα είμαστε αιώνια εδώ και πάντα με άπλετη υγεία. Αισιόδοξο το πλάνο αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το αύριο και φυσικά ότι ανήκει στο παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει.

Η πρόταση της LR ήρθε την κατάλληλη στιγμή από το κατάλληλο άτομο. Για να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό στη ζωή, για να ξεβολευτείς από τις συνήθειές σου, θα πρέπει να υπάρχει ένα “ίχνος εμπιστοσύνης” ικανό να ανάψει το φυτίλι των ονείρων σου…

Όπως πολύ όμορφα περιγράφει ο Warren Buffett:

Οι αλυσίδες των συνηθειών σου είναι πολύ ελαφριές για να τις νιώσεις… ως τη στιγμή που θα είναι πολύ βαριές για να σπάσουν…

Το σύστημα ανάπτυξης και λειτουργίας του M.L.M. μοιάζει πολύ απλό για να το κάνεις γι’αυτό και σε γεμίζει με αμφιβολία για το αν είναι αληθινό. Εξάλλου εσύ έχεις μάθει από τους γονείς και το σχολείο ότι τα χρήματα “βγαίνουν με ιδρώτα” και ότι το να είναι κάποιος πλούσιος είναι τουλάχιστον “ύποπτο”.

Αμέσως μετά από αυτή τη σκέψη έρχεται το ρίσκο να σφηνωθεί στο μυαλό. Ρίσκο για τα χρήματα που επενδύεις στο ξεκίνημα της δραστηριότητάς σου. Σκέψου λίγο πιο ψύχραιμα…αν ανοίξεις την ντουλάπα σου θα βρεις δεκάδες ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που κάποτε φόρεσες αλλά που τώρα πια έχεις ξεχάσει και την ύπαρξή τους. Κανένα ρίσκο δεν υπάρχει όταν αγοράζεις ένα αναλώσιμο προιόν ακριβώς γιατί είναι αναλώσιμο, θα το χρησιμοποιήσεις άμεσα, θα το ευχαριστηθείς άμεσα και θα τελειώσει σύντομα όπως όταν ψωνίζεις από ένα super market ή ένα φαρμακείο.



Ξέχνα το, άλλο είναι το ρίσκο που σκέφτηκες, το ρίσκο αφορά τις ώρες που θα επενδύσεις για να πετύχεις τον μεγάλο στόχο που έθεσες όταν άκουσες το που φτάνει η κλίμακα καριέρας της LR.

Ήδη έχεις επενδύσει δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες ώρες για να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρα του εργοδότη σου με ανταμοιβή τον σταθερό μισθό σου (ανεξάρτητα από την παραγωγικότητά σου) και τώρα που για πρώτη ίσως φορά σου παρουσιάζεται η ευκαιρία να δουλέψεις για ΕΣΕΝΑ σκέφτεσαι ότι ρισκάρεις;


Αν έχεις ελάχιστο χρόνο να επενδύσεις στη νέα σου δραστηριότητα αυτόματα σημαίνει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά στην διαχείριση του ελεύθερού σου χρόνου ή ότι απλά δεν έχεις ελεύθερο χρόνο γιατί δουλεύεις αρκετά. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να ασχοληθείς με το σύστημα του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ. Εδώ θα μοιραστείς τη δουλειά με την ομάδα σου άρα ο χρόνος και ο κόπος που θα καταβάλεις θα είναι λιγότερος και το αποτέλεσμα μεγαλύτερο. Το ρίσκο που έχεις στο μυαλό σου ίσως είναι ο φόβος να παραδεχθείς ότι η ταμπέλα που έχεις σηκώσει στον κύκλο σου και περιγράφει το “ποιος είσαι” και “τι κάνεις” δεν είναι αυτή που θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Η απόλυτη υγεία του συστήματος, που λέγεται πολυεπίπεδο μάρκετινγκ, έγκειται στο ότι τα εκατομμύρια ευρώ που θα επένδυε η εταιρεία για να διαφημίσει τα προϊόντα της τα δίνει στους συνεργάτες της, οι οποίοι έχουν προσωπική γνώμη για αυτά (τα έχουν ήδη δοκιμάσει) και μόνοι τους θα μιλήσουν σε άλλους για ότι είδαν ή ένιωσαν…έτσι γίνεται πάντα, μιλάς και συναναστρέφεσαι με ανθρώπους, είναι στο DNA σου γραμμένο να μιλάς για ότι αγαπάς και πιστεύεις. 
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φτάσει ψηλά; Αν υπάρχουν, τότε γίνεται…!!!
 
Λειτουργεί πολλά χρόνια η εταιρεία; Αν ναι, τότε σίγουρα κάτι πάει καλά…!!!
 
Ακούγονται καλά λόγια για τα προϊόντα της; Αν ναι, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να εκτεθείς…!!!
 
Η γνώμη που είχα για τέτοιου τύπου εταιρείες δεν ήταν και η καλύτερη, είχα ακούσει διάφορα χωρίς να έχω ασχοληθεί ποτέ. Αν δεν νικήσεις τον αόρατο φόβο της προκατάληψης δεν θα ξεκινήσεις ποτέ, αν δεν ξεκινήσεις ποτέ δεν θα μάθεις ποτέ την αλήθεια για το σύστημα που λειτουργεί χωρίς διακοπές από το 1860. Αν έχεις γύρω σου κάποιον, που δεν πέτυχε σε αυτό που σκέπτεσαι να δοκιμάσεις, μπορείς να τον συμβουλευτείς για να ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ και εσύ…σίγουρα αυτό το γνωρίζει καλά. Μία από τις “ατάκες” που θα ακούσεις είναι ότι οι μόνοι που κερδίζουν είναι αυτοί που μπήκαν πρώτοι σε αυτό. Δηλαδή εγώ που ήμουν υπάλληλος σε μια πολυεθνική εταιρεία θα μπορούσα ποτέ να κερδίσω περισσότερα χρήματα από αυτόν που έφτιαξε την εταιρεία…; 

ΟΧΙ δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι πρόκειται για μία “κανονική” δουλειά, δεν ήθελα άλλη μια “κανονική” δουλειά στην οποία έχεις ταβάνι στις αμοιβές και στην οποία όσο και να εργασθείς δεν θα πάρεις ποτέ περισσότερα χρήματα από τον άνθρωπο που έχεις προϊστάμενο. ΟΧΙ δεν είχα σκοπό να δουλεύω σε μία πυραμίδα.
Η υγεία του συστήματος αμοιβών και αναγνώρισης της LR στηρίζεται πάνω σε παραδείγματα ανθρώπων που ξεπέρασαν τους μεσολαβητές τους (μεσολαβητής = πριν από εσένα χρονικά) και σε αμοιβές αλλά και σε τίτλους. Ανθρώπων κάθε ηλικίας, κάθε φύλου, κάθε μορφωτικού επιπέδου. Δεν σκέφτηκα ποτέ να πάω αργά και σταθερά, είχα σκοπό να πατήσω “τέρμα το γκάζι” για να διαπιστώσω όσο πιο γρήγορα γίνεται αν μπορώ να το κάνω και εγώ.
 
Η επιτυχία αγαπά την ταχύτητα και προσωπικά δεν είχα χρόνο για χάσιμο.
 
Έψαξα και διάβασα αρκετά επιχειρηματικά βιβλία και όλα κατέληγαν σε ένα και μόνο μυστικό επιτυχίας…την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ψάξε όλες τις εταιρείες M.L.M. αλλά ξεκίνα με αυτή που έχει το καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης. Εντάξει, σε αυτό το σημείο το παραδέχομαι πως θέλει και λίγο τύχη να ανήκεις στο σύστημα εκπαίδευσης και υποστήριξης του BeAstarWithUs. Οι άνθρωποι που σε καθοδηγούν πάντα διαθέσιμοι και πάντα χαρούμενοι όταν ζητάς την βοήθειά τους. Παράξενο συναίσθημα μιας και στις “κανονικές” εργασίες είτε δεν ζητάς βοήθεια γιατί θα φανεί ότι δεν ξέρεις, είτε ζητάς και συνήθως παίρνεις από ελάχιστη μέχρι λανθασμένη καθοδήγηση (μην τους πάρεις και την θέση…).
 

Η χαρά του ανθρώπου που σε καθοδηγεί στην LR είναι να πετύχεις γιατί αν πετύχεις σίγουρα θα έχει πετύχει και εκείνος.Το έχεις δει ξανά αυτό…;;; Χρειάζεται σίγουρα προσπάθεια να ξεπεράσεις το ΕΓΩ σου και να παραδεχθείς ότι κάποιος ξέρει περισσότερα από ΕΣΕΝΑ ή ότι κάποιος είναι πιο γρήγορος από εσένα. Χρειάζεται επίσης να πάρεις την απόφαση ότι η δική σου επιτυχία δεν εξαρτάται από το αν θα σε ακολουθήσουν οι κολλητοί σου φίλοι. Σίγουρα στην πορεία θα αντιμετωπίσεις κάτι που σιχαίνεσαι από μικρό παιδί…το να σου λένε ΟΧΙ.
 
Βάλθηκα να κυνηγώ στόχους (τον έναν μετά τον άλλον) και να παίρνω ότι ακριβώς περιέγραφε το marketing plan, τίτλους, μεγαλύτερες επιταγές, POLO, ταξίδια, MERCEDES γιατί ήθελα να δείχνω στην ομάδα μου ότι όλα ήταν αληθινά. Το πιο σημαντικό κυνήγι πάντως είναι το κυνήγι της γνώσης και των πετυχημένων στελεχών. Αποφάσισα να κάνω παρέα με θετικούς ανθρώπους και απέκτησα νέα ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Άλλαξα τρόπο ζωής.

Τώρα κερδίζω κάθε μέρα την ελευθερία μου και όπως σωστά λένε…

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
 

Σίγουρα κάποιοι στον κύκλο μου (συγγενείς, φίλοι, γνωστοί) δεν θα καταλάβουν άμεσα (ή ίσως και ποτέ), γιατί όταν μιλώ για την δουλειά μου, μιλώ για κάτι πολύ σημαντικό. Στη ζωή πάντα θα σε ακολουθούν άνθρωποι που έχουν τα ίδια όνειρα με εσένα. Οι υπόλοιποι ή θα σε παρακολουθούν χωρίς να σε ακολουθούν ή θα σε παρακολουθούν και θα εύχονται να σκοντάψεις. Στο δικό μας τρόπο σκέψης όμως το να σκοντάψεις είναι κάτι το φυσιολογικό που στο τέλος θα σε γεμίσει με εμπειρία! 

ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ όμως με τον φόβο ότι θα σκοντάψεις…είναι ΑΠΟΤΥΧΙΑ!!!!!
 


Καλές αποφάσεις…
Νικόλαος Γκικόπουλος
21 Νοεμβρίου 2016

9 σχόλια:

  1. Φοβερό άρθρο από ένα εξαιρετικό και φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που μαζί με τη σύζυγο του άλλαξαν ουσιαστικά την ζωή τους μέσα από την ισχυρή τους αποφαση να συνεργαστούν με την LR μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα του Beastarwithus !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρότυπο παράδειγμα Νίκο και φωτεινή ανθρώπων που μέσα στην κρίση αντί να "καταριέται το σκοτάδι "
    αραπαξε τη ευκαιρία που του δοθηκε και "άναψε το κερί του" απολαμβάνοντας σήμερα μια πιο άνετη ζωή, που θα επιθυμούσε ο κάθε ένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό Νικο και Φωτεινη! Η ιστορία επιτυχίας, οι εμπειρίες και η πορεία ζωής σας εύχομαι να είναι αλλη μια πηγή έμπνευσης για ανθρώπους που θέλουν την αλλαγή και την εξέλιξη για να έχουν επαγγελματική και προσωπική υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίστευτο άρθρο από έναν φοβερό άνθρωπο που δείχνει την δύναμη της ψυχής του.
    Φίλε Νίκο σε ευχαριστούμε για τα πολύ καλά και ανθρώπινα λόγια σου. Γιατί ΝΑΙ ΘΈΛΕΙ ΑΡΕΤΉ ΚΑΙ ΤΌΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια Νίκο για άλλη μια φορά με έκανες και αισθάνομαι περήφανος για εσένα, καταπληκτικό το άρθρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστούμε όλους και έναν-έναν ξεχωριστά για τα πολύ τιμητικά σας σχόλια.Στην δική μας προσωπική διαδρομή έχετε συμβάλει ο καθένας με τον δικό του τρόπο.Έχουμε ίδια όνειρα, κοινούς στόχους και ανήκουμε σε μια επαγγελματική οικογένεια γεμάτη υγεία!Καλή διαδρομή αγαπητοί σπόνσορες-συνεργάτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές στην ζωή έχουν καταφέρει να κάνουν το σημαντικό βήμα, μετά από πολύχρονο αγώνα αναζήτησης. Κάποιοι όμως έχουν μείνει παγιδευμένοι στο περιθώριο, παραδομένοι, αγνοώντας το θεμελιώδες αξίωμα της ελπίδας, ότι μετά από κάθε δύση του ήλιου, πάντοτε θα μας περιμένει μια νέα ανατολή. Αυτό θεωρώ ότι είναι για μένα το μεγάλο μήνυμα για τον κάθε αναγνώστη. Η νέα ανατολή… Ακόμα και στις περιπτώσεις που ο άνθρωπος μιας αφηγηματικής αυτοβιογραφίας φαίνεται να μην ταυτίζεται με τα θέλω μας και τις αναζητήσεις μας, μας διδάσκει και μας προβληματίζει το ανήσυχο του πνεύματος του σε κάθε έκφανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ.
    ΑΓΓΙΖΕΙ ΧΟΡΔΟΥΛΕΣ
    Ο ΠΥΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΠΛΟΪΚΑ ΧΑΜΗΛΑ
    ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ για τα σχόλια.Και μόνο που κάποιος άνθρωπος ασχολείται να διαβάσει και να γράψει μια κριτική σε ότι διάβασε είναι πολύ τιμητικό...!!!Εύχομαι καλή πορεία σε ότι σχεδιάζετε...!!!

      Διαγραφή