Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πως μπορούμε να οργανώσουμε το χρόνο μας καλύτερα

Σε μια εποχή που κατακλύζεται από πληροφορίες, ενημέρωση, social media, υποχρεώσεις, στόχους και υπόλοιπες απαιτήσεις, φαίνεται ότι το πιο πολύτιμο αγαθό είναι ο χρόνος. Κι ενώ όλα γίνονται για να μας διευκολύνουν, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μονίμως δεν προλαβαίνουμε; Οδηγούμαστε συνεχώς σε λύσεις για να έχουμε περισσότερο χρόνο, όμως πως γίνεται συνέχεια αυτός να μας ξεφεύγει;

     Ένα από τα μειονεκτήματα της σημερινής εποχής είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς στην προσπάθεια μας να τα προλάβουμε όλα, τελικά δεν έχουμε χρόνο να συγκεντρωθούμε σε τίποτα. Όταν πάλι επιτύχουμε να συγκεντρωθούμε σε κάτι, τότε νιώθουμε ότι αφήσαμε πίσω κάτι άλλο. Τελικά υπάρχει χρόνος για όλα ή όχι; Από την άλλη πως γίνεται να υπάρχουν τόσοι πετυχημένοι άνθρωποι  που τα προλαβαίνουν όλα; Κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη, δεν τίθεται θέμα χρόνου, διαχείρισης αυτού. Δεν τίθεται θέμα στόχου, αλλά συγκέντρωσης σε αυτόν. Στα περισσότερα βιβλία που αναφέρονται στην οργάνωση χρόνου για τους σύγχρονους ανθρώπους που επιθυμούν να κάνουν κάτι παραπάνω, σχεδόν σε όλα επικρατεί ένας κανόνας: «Θα πρέπει να ξεχωρίζετε κάθε στιγμή που σας συμβαίνει κάτι, τι είναι επείγον και τι σημαντικό, πριν επιλέξετε να ασχοληθείτε με αυτό». Η διαφορά αυτών των δύο είναι σημαντική για να μπορείτε να διεκπεραιώνετε καθημερινά τις εργασίες σας. 
      
      Μια καλύτερη οργάνωση  για τον προσωπικό σας χρόνο, θα μπορούσε να αποτελεί η τακτοποίηση των δραστηριοτήτων σας από την προηγούμενη ή ακόμα και δύο μέρες πριν. Μπορείτε να οργανώσετε σωστά την μέρα σας αν οργανώσετε σωστά τις ώρες σας και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να οργανώσετε σωστά τα λεπτά σας. Ένας πολύ διάσημος συγγραφέας λέει: «Από την στιγμή που θα μπορέσετε να οργανώσετε τα λεπτά σας, θα οργανώσετε την ζωή σας.» Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε αυτό το βήμα, καλό είναι να ξεκινήσετε από μια ατζέντα. Σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείτε να έχετε μια ηλεκτρονική ατζέντα, η οποία μπορεί να γίνει η προσωπική σας «ιδιαιτέρα γραμματέας», ειδοποιώντας σας μέρες ή ώρες πριν για το τι έχετε προγραμματίσει να κάνετε. Με αυτό τον τρόπο είναι αδύνατο να το ξεχάσετε. Ακόμα και το ίδιο σας το κινητό μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Μην σας φανεί καθόλου απίθανο αν χρειαστεί να σημειώσετε ακόμα και ποιόν θα πάρετε τηλέφωνο για παράδειγμα για τα χρόνια πολλά. Είναι τόσα πολλά τα ερεθίσματα σήμερα, που μπορεί κάποιος να ξεχαστεί, κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή του ή συνομιλώντας με τους ηλεκτρονικούς του φίλους. 

      Ένα επόμενο βήμα που μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στη σωστή οργάνωση χρόνου, είναι να διαχωρίσετε τι πραγματικά θα πρέπει να γίνει και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό. Ποια είναι εκείνη η εργασία που πρέπει οπωσδήποτε να διεκπεραιώσετε και η οποία δεν μπορεί να περιμένει. Συνήθως είναι αυτό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στόχου μας, για οτιδήποτε θέλουμε να επιτύχουμε και που όσο το καθυστερούμε (συνήθως γιατί δεν μοιάζει  τόσο σημαντικό γιατί φαίνεται ότι υπάρχει ο χρόνος) δεν μας αφήνει να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα. Η ελευθερία των κινήσεων και η καθαρότητα της σκέψης μας για να πάμε πιο κάτω είναι λίγα μόνο από εκείνα που θα κερδίσουμε εφ΄ όσον θέσουμε εις πέραν την συγκεκριμένη εργασία. Δείτε λοιπόν τι είναι αυτό που πρέπει άμεσα να κάνετε; Καταγράψτε σε ένα χαρτί τις άμεσες προτεραιότητες σας και ταυτόχρονα, γιατί αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Για παράδειγμα: η επίσκεψη σε ένα γιατρό που συνέχεια αναβάλλετε, μια επαγγελματική συνάντηση που εκκρεμεί, ένα δώρο που θέλετε να αγοράσετε, ένα λογαριασμό που δεν πληρώσατε, ένα σημαντικό τηλέφωνο που συνέχεια ξεχνάτε κα. 

      Αν έχετε πολλά πράγματα να διαχειριστείτε, λειτουργείτε καθημερινά με ένα σκληρό πρόγραμμα γεμάτο απαιτήσεις, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την λειτουργία της μαγνητοφώνησης. Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα σας επιτρέπουν να μαγνητοφωνείτε τις ιδέες σας μέσα στο δικό τους πρόγραμμα μαγνητοφώνησης και με αυτό τον τρόπο να παίρνετε στα χέρια σας τον έλεγχο των σκέψεών σας. Αυτό μπορεί να είναι ένας ακόμα «άσσος» στο μανίκι σας στη μάχη για τον έλεγχο του προσωπικού σας χρόνου. Μια δική σας ιδέα όταν είστε στο αμάξι ακούγοντας μουσική, όταν είστε στο μετρό, ή όταν ταξιδεύετε με το τρένο, ή κάνετε την αγαπημένη σας βόλτα με το ποδήλατο, μπορεί να αποτελέσει χρυσάφι. Το όνομα που θα σκεφτείτε, το πλάνο για το στόχο σας και οτιδήποτε άλλο σας περνά από το μυαλό τις στιγμές που χαλαρώνετε μπορεί να είναι πολύτιμο, θα πρέπει όμως να είστε έτοιμοι να το «πιάσετε» για να το εντάξετε στην ατζέντα σας άμεσα. Όταν θα καθίσετε αναπαυτικά για να οργανώσετε το χρόνο σας και τις κινήσεις σας την επόμενη μέρα μπορείτε να το θέσετε σε εφαρμογή άμεσα.

      Λειτουργώντας σήμερα σε ένα κόσμο προβολής και διαρκούς πληροφόρησης, ποιος σας είπε ότι η ενασχόληση με τα Social Media δεν σας στοιχίζει; Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι χωρίς να επενδύουμε χρήματα, τον χρόνο που αφιερώνουμε στα social media τον πληρώνουμε πολύ ακριβά. Χάνεται η αίσθηση του χρόνου, χάνονται οι στιγμές, χάνονται και τα πλάνα μας. Οι περισσότεροι χρήστες των social media περνούν το κατώφλι της αναβλητικότητας, βάζοντας την πραγματική τους ζωή σε [pause] παύση. Παρασύρονται σε μια νέου είδους κοινωνικοποίηση, η οποία σπάνια έχει πραγματική αξία. Δέχονται άπειρες πληροφορίες και ερεθίσματα για εκατομμύρια αναζητήσεις δημιουργώντας πλούτο για τις μηχανές αναζήτησης, «πτωχεύοντας» όμως σε προσωπικό επίπεδο. Λιγότεροι πραγματικοί φίλοι, λιγότερες βόλτες, λιγότερες επισκέψεις, λιγότερος παραγωγικός χρόνος,  περισσότερο ώρες απομόνωσης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην υπάρχει αρκετός χρόνος, ούτε για συγκέντρωση, ούτε τροφή για σκέψη σχετικά με το μέλλον μας. 

      Δίνουμε και εμείς το παρόν μας στα social media. Δεν αρνούμαστε την διάθεση της νέας εποχής και τις ευκαιρίες που μπορεί να μας παρουσιάσει. Προσπαθούμε να ελέγξουμε όμως το προσωπικό χρόνο που δίνουμε σε αυτό το κομμάτι. Επίσης βλέπουμε την τεράστια χρησιμότητα που υπάρχει και απαντούμε θετικά σε κάθε δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας. Δεθήκαμε μετά από καιρό με φίλους μας που είχαμε χάσει μέσα από αυτή την νέα πλατφόρμα επικοινωνίας. Όμως δεν επιτρέπουμε να μας κλέβουν το χρόνο. Μια καλή παρέα, μια όμορφη συζήτηση, ένας περίπατος στην πόλη με την/τον σύντροφο ή ένα φίλο, εξακολουθεί να αποτελεί για εμάς την καλύτερη δυνατή λύση για χαλάρωση.

Ο δικό σας προσωπικός χρόνος είναι αναντικατάστατος. Είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μπορείτε να νιώθετε ότι κανείς δεν μπορεί να σας αγγίξει. Έχουμε κάθε δικαίωμα να τον διαχειριζόμαστε με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Είναι σήμερα η εποχή που δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στα «μικρά» να μας πνίξουν για  να μπορούμε να δούμε τα «μεγάλα». Με ότι κι αν συνεπάγεται η λέξη «μεγάλα» για τον καθένα. Η διαδικασία της συγκέντρωσης στους δικούς μας προσωπικούς στόχους αποτελεί βασικό δικαίωμα μας. Άλλωστε όπως λέει και ένα από τα αγαπημένα μου ρητά: «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατεύθυνση που φυσά ο άνεμος, μπορούμε όμως να προσαρμόσουμε τα πανιά μας στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε να πάμε».  

Θα επιστρέψω, να σας γράψω κι άλλα σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν μπορώ να το εξαντλήσω μέσα σε λίγα λεπτά. Δείτε αυτό το άρθρο σαν μια εισαγωγή. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε κάτι από αυτά που διαβάσατε. Όχι αύριο, αλλά σήμερα. Όχι μετά, αλλά τώρα. Είναι ο μοναδικός και υπέροχος τρόπος να αναλάβετε τα ηνία της ζωής σας. Δείτε από που πρέπει να ξεκινήσετε και αντλήστε τη δύναμη να το κάνετε, ξεριζώνοντας τυχών αναβλητικές τάσεις του παρελθόντος. Μπορείτε να πάρετε πολύ μεγάλη δύναμη για αυτό, σκεπτόμενοι το αποτέλεσμα που θα έχετε όταν σιγά - σιγά ολοκληρώνετε εργασίες που τόσο καιρό αναβάλατε γιατί πιστεύατε ότι δεν υπήρχε ο χρόνος. Νιώστε σαν να είστε ήδη εκεί που ξεκινάτε να πάτε. 

Καλή επιτυχία με απεριόριστα αποτελέσματα. 

Ζήσης Αχλαδάς 




ΥΓ: Σας αφιερώνω το παρακάτω κείμενο που βρήκα σε ένα αγαπημένο βιβλίο. 





Φαντάσου ότι υπάρχει μία τράπεζα που προσθέτει στο λογαριασμό σου κάθε πρωί 86.400 ευρώ. Αυτό δεν αλλάζει για μία ζωή, είναι σταθερό.
Κάθε βράδυ όμως διαγράφει όλα  αυτά που απέτυχες να ξοδέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Τι μπορείς να κάνεις;
Να τα ξοδέψεις όλα φυσικά!
Κάθε ένας από εμάς έχει μία τράπεζα. Την λένε «ΧΡΟΝΟ».
Κάθε πρωί σου δίνει 86.400 δευτερόλεπτα. Κάθε βράδυ σου παίρνει σαν «χαμένα» όλα αυτά που απέτυχες να επενδύσεις σε κάποιο καλό σκοπό.
Κάθε πρωί σου ανοίγει ένα καινούριο λογαριασμό.
Κάθε βράδυ καίει τα απομεινάρια της ημέρας.
Αν αποτύχεις να επενδύσεις τις καταθέσεις της ημέρας, το χάσιμο είναι δικό σου.
Δεν υπάρχει επιστροφή.
Επένδυσε τα ώστε να πάρεις απ’ αυτό τα περισσότερα σε Υγεία – Ευτυχία – Επιτυχία!
Το ρολόι γυρνάει…Κάνε όσα περισσότερα μπορείς…
Για να καταλάβεις την αξία ενός χρόνου, ρώτα ένα μαθητή που έχασε μία τάξη. 
Για να καταλάβεις την αξία ενός μήνα, ρώτα μία μητέρα που γέννησε ένα μήνα νωρίτερα.
Για να καταλάβεις την αξία μίας εβδομάδας, ρώτα ένα δημοσιογράφο μίας εβδομαδιαίας εφημερίδας.
Για να καταλάβεις την αξία μίας ώρας, ρώτα δύο ερωτευμένους που περιμένουν να συναντηθούν.
Για να καταλάβεις την αξία ενός λεπτού, ρώτα ένα άτομο που έχασε το τρένο.
Για να καταλάβεις την αξία ενός δευτερολέπτου, ρώτα ένα άτομο που στο τσακ απέφυγε ένα ατύχημα.
Για να καταλάβεις την αξία ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, ρώτα έναν αθλητή που κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ζήσε την κάθε σου στιγμή!
Και μη ξεχνάς ότι ο ΧΡΟΝΟΣ δεν περιμένει κανέναν.

Yesterday is HISTORY.
Tomorrow is a MYSTERY.

Today is a gift. That’s why it’s called ‘THE PRESENT’.



  





3 σχόλια:

  1. POLY ORAIO ARTHRO SYGXARITIRIA .
    KALES EPITIXIES ME TO NEO BLOG.
    PANTA PROTOPORI !!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πολύ Κωνσταντίνε μας! Ελπίζουμε να βοηθήσει και να έχουμε ακόμα πιο άμεση και δυνατή επικοινωνία!

      Διαγραφή
  2. Θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για όσα κάνετε για μας, να σας συγχαρώ για το blog και να σας πω ότι είναι μια ακόμα μεγάλη βοήθεια για μένα στο να αποκτώ νέα γνώση για μεγαλύτερη πρόοδο της δουλειάς μου.
    Την αγάπη μου, σας εύχομαι γρήγορα στα ανώτατα σκαλιά, το αξίζετε. Τις ευχές μου για τα Χριστούγεννα προσωπικά. ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ.
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή